lørdag den 14. maj 2011

Ekstremt højt og utrolig tæt på - Jonathan Safran Foer

Titel: Ekstremt højt og utrolig tæt på
 Forfatter: Jonathan Safran Foer
 Forlag: Tiderne skifter
 Sidetal: 348


Vi har brug for meget større lommer, tænkte jeg, da jeg havde lagt mig tilbage i min seng og havde talt de syv minutter, som det i gennemsnit tager et normalt menneske at falde i søvn. Vi har brug for helt enormt store lommer, lommer der er store nok til en hel familie - og til alle vores venner og til folk, der ikke engang er med på vores lister, folk, som vi aldrig har mødt, men alligevel godt vil beskytte. Vi har brug for lommer, der er store nok til en hel kommune eller en hyl by, en lomme, der er stor nok til at rumme hele verden som en marmorkugle.
 Otte minutter og toogtredive sekunder...
 Men jeg vidste, at ingen lommer ville være store nok, og at det ville ende med, at alle ville miste alle andre. Ingen opfindelse i verden kunne forhindre det, og den aften følte jeg ligesom skildpadden, at alting i universet befandt sig oven på mig.
 Toogtyve minutter og elleve sekunder...
 Hvad nøglen angik, så hængte jeg den på snoren om min hals ved siden af nøglen til vores lejlighed og gik rundt med den som et halssmykke.
 Hvad mig selv angik, så lå jeg vågen den ene time efter den anden. Buckminster rullede sig sammen ved siden af mig, og jeg bøjede franske verber, så jeg slap for at tænke på andre ting.


To fly fløj lige lukt ind i World Trade Center, New York, og niårige Oscars far var blandt de døde. En dag da Oscar er inde på farens kontor, kommer han til at smadre en blå vase, fordi den stod lidt for højt. I den ligger der en konvolut med påskriften Black og en lille nøgle. Men hvor hører nøglen mon til? Oscar beslutter sig for at finde ud af det, om han så skal gå samtlige låse i New York igennem.
 Oven i det hele, er der nogle kapitler, som ikke handler om Oscar, men om hans farmor eller farfar. Man hører om deres historier, deres Intet-steder og hvordan de ikke elsker hinanden og alligevel gør det. Det er meget interessant læsning. Man hører om hvorfor farfaren, Thomas, blev stum, hvordan han bare tog sine kufferter, hvordan han vendte tilbage, og om den smerte Annas død påførte ham.
 Oscar er en meget klog lille dreng, han kommer i hvert fald med nogle interessante betragtninger, samtidig med at man tydeligt kan mærke, at han kun er ni år, og det er med til at give bogen et meget finurligt præg, som jeg sætter meget pris på. Det er nemlig sjældent, at det virker, sådan noget.
 Jeg kedede mig aldrig med bogen i hånden, der foregik altid et eller andet, der holdt mig fanget, selvom det ikke nødvendigvis var handlingen.
 Forresten, så er det ikke en bog, man skal læse for handlingens skyld. Ikke at handlingen ikke er gennemtænkt, det er den, uhyre godt, men der er så meget mere i den, at det ville være synd. Desuden kan slutningen være lidt skuffende så. Ikke fordi den ikke er overraskende eller ikke hænger sammen, men på grund af noget ganske andet, som jeg ikke vil røbe her.

Anbefales på det stærkeste.

4 kommentarer:

 1. Jeg har lånt den nu, og begynder at læse så snart jeg er færdig med den uendelige historie. Den vil jeg ikke anbefale, for jeg kører fast iden hele tiden.

  SvarSlet
 2. Jeg tror jeg vil læse den... For jeg vil gerne se filmen, men... Ikke hvis jeg ikke har læst den synes jeg...

  SvarSlet
 3. Har det på præcis samme måde, The xD Også, alle siger den er så god og så må der jo næsten være noget om det :O

  SvarSlet
 4. DEN ER SÅÅÅÅÅ GOOOOOOOOD!!!!

  Elsker den bog virkelig meget, jeg kan også kun anbefale den.

  SvarSlet