fredag den 4. februar 2011

Pigen der elskede Tom Gordon - Stephen King

Titel: Pigen der elskede Tom Gordon
Originaltitel: The girl who loved Tom Gordon
Forfatter: Stephen King
Forlag: Vinten
Oversætter: Jette Røssell
Originalsprog: Engelsk
Udgivet: 1999
Sidetal: 219


Brochuren lover en mellemsvær travetur på stien i Appalachebjergene i Maine. Her skal niårige Trisha McFarland tilbringe lørdagen sammen med sin fornyligt fraskilte mor og sin bror, Pete. Men det kommer til at gå helt anderledes...

Sådan står der på bagsiden af succesforfatteren Stephen Kings bog, Pigen der elskede Tom Gordon. Til at starte med kan jeg fortælle, at Tom Gordon er en amerikansk baseballspiller. Han spillede/spiller på Red Sox, som afsluttende pitcher, hvor han pitchede sit hold til sejr 44 gange i 1998.
Vi kan starte med at give bagsideteksten ret, det kom til at gå helt anderledes. Trisha skal tisse, forlader derfor stien uden de andre opdaget det, og derefter kan hun ikke finde tilbage. Derefter følger et kapløb med døden, det underhørlige og et mystisk væsen, som lurer på hende inde bag træerne.Kort efter første gang, Trisha faldt, begyndte Tom Gordon at gå ved siden af hende. Først virkede det mærkeligt - oven i købet lidt sindssygt - men i løbet af de lange, sene eftermiddagstimer overvandt hun sin generthed og småsludrede helt naturligt med ham, fortalte ham, hvilke pejlemærker hun gik efter, forklarede ham, at sumpen sikkert var opstået efter en brand, forsikrede ham, at hun snart ville komme ud der fra; det her kunne ikke blive ved for evigt. Hun fortalte ham, at hun håbede, at Red Sox ville score cirka tyve runs i aftenens kamp.Jeg har i lang tid holdt mig fra Stephen King, fordi han har ry for at være sygt uhyggelig. I sær på baggrund af hans meget berømte værk, Det Onde. (I kender måske den bog med hvid forside, hvor der er en ond, grinende klovn på.) Dog er Pigen der elskede Tom Gordon ikke så uhyggelig igen, det ændre dog ikke ved, at den er læseværdig. Et af problemerne omkring den kan være, at det er 217 sider - om en lille pige, der vader rundt i en skov. Den er en smule langtrukken, men det, at man bare skal se, om hun overlever, gør, at jeg alligevel kom smertefrit i gennem. Trisha som karakter er meget velskreven og passer lige ind på en pige på ni, som er lidt moden af sin alder. Man kommer ind i hendes hoved, hvad hun synes om hendes forældres skilsmisse, og hvordan hun forholder sig til virkeligheden. Bogen pakker ikke noget ind i vat, da vi både oplever hende dødsens bange og frygtelig syg af forgiftet vand. Den er heller ikke så ulækker, som man måske kunne forvente; der er et par afrevede dyrehovedet og nogle fiskeindvolde...det er vist cirka det, vi bliver udsat for. Alt i alt, jeg synes den er fin. Især, hvis man har lyst til at give gysergenren en chance, uden at man skal have nogle urealistiske spøgelser, eller man kommer ud for at se mordere omkring hvert gadehjørne.

1 kommentar: