mandag den 7. februar 2011

Kærlighed ved første hik - Dennis Jürgensen


Titel: Kærlighed ved første hik
Forfatter: Dennis Jürgensen
Forlag: Tellerup
Udgivet: 1981
Sidetal: 92


I kender den sikkert alle sammen - filmen af samme navn - den humoristiske klassiker om Anja og Viktors skæve kærlighedsintriger.

"Kærlighed ved første hik" er Dennis Jürgensens debutroman, som blev udgivet på Tellerups forlag i 1981. Den blot 92 siders omfangsrige bog omhandler Viktor, som ligesom alle andre på sin skole, er blevet ramt af den såkaldte Anja-epidemi. Den smukke Anja virker imidlertid uopnåelig, men situationen får en anden drejning til Torkilds nytårsfest, da Viktor (u)heldigvis får hikke. Mange glimrende, morsomme og ydmygende forslag bliver fremlagt, men til sidst er det Anjas trussel - eller tilbud, om man vil - om, at hun vil give Viktor et kys, hvis han hikker én gang til, der får bugt med hans hikke, selvom han netop i det øjeblik brændende ønsker, at et hik skal undslippe hans strube.
Kysset får Viktor dog alligevel, og herefter følger vi den nervøse, forvirrede Viktor og hans søde, smukke kærestes forehold, der byder på mange skøre begivenheder. Anja får en stor jagtedderkop i fødselsdagsgave, til hendes fars store morskab, og Viktors slikspisende, charmetrold af en lillebror, Esben, er altid umanerligt fræk i kæften og hjælper gerne generte Viktor i nød ved at købe "kadonger". Som i et hvert skrøbeligt forehold udsættes begge parter også for usikkerhed og jalousi, der bestemt er en prøvelse for Viktors selvtillid, men man må jo tage det sure med det søde.

Bogen er skrevet i et let sprog, der er meget tro mod Viktors personlighed og verdensopfattelse, og det afspejler i høj grad hans sarkastiske galgenhumor. Fra Viktors synsvinkel er det let at identificere sig med en teenagedreng i 16-årsalderen, og Dennis Jürgensens humoristiske fremstilling af denne mentalitet gør det bestemt til mere end blot en kedelig, klassisk ungdomsbog.


Om forfatteren

Dennis Jürgensen fyldte i år d. 3. februar 50, og i denne anledning var det på sin plads at anmelde hans første udgivelse, som også er blandt hans mest læste og populære værker. Dennis Jürgensen færdiggjorde folkeskolen i 1978 og havde derefter ikke synderligt lyst til at tage en uddannelse, eller arbejde på den konventionelle måde, der krævede bestemte - og tidlige - mødetider, som var strid imod hans magelige (dovne, om man vil) natur; han ville have et arbejde, hvor han selv valgte formen og arbejdstiderne. Derpå begyndte han at skrive, som han altid havde kunnet lide at gøre det i folkeskolen, hvor han, ifølge sin lærer, altid misforstod emnet. De første par år gik det ned ad bakke; Jürgensen sendte bøger ind til diverse forlag, men fik afslag. I 1981 kontaktede han forlaget Tellerup, og hans debutroman udkom samme år.

Siden hen har Dennis Jürgensen skrevet ikke mindre end 59 bøger i sin 30 år lange karriere. Alle bøgerne er udgivet på Tellerups forlag og spænder over et bredt spektrum af genrer: Science fiction, fantasy, horror, thriller, paranormale børnekrimier og splatter, samt et par andre nævneværdige genrer. Ydermere har Dennis Jürgensen skrevet 4 filmmanuskripter, hvoraf 3 af dem også er blandt hans bogudgivelser (heraf er "Kærlighed ved første hik" ét af dem).

TV2 interviewede forfatteren i Go' morgen, Danmark i anledningen af hans fødselsdag, og du kan se udsendelsen ved at klikke her. Du kan også læse mere om forfatteren, bl.a. et interview, her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar