søndag den 30. oktober 2011

Begærets Butik - Stephen King


Titel: Begærets Butik
Forfatter: Stephen King
Originaltitel: Needful Things
Originalsprog: Amerikansk engelsk
Udgivet: 1991 (på dansk 1994)
Oversat ved: Anders Westenholz
Sideantal: 571

Den fiktive by Castle Rock i Maine, USA, hvor alle kender alle, er hjemsted for en lang række helt almindelige personer med helt almindelige problemer. Selv byens excentriske og kriminelle elementer indgår som en naturlig del af bybilledet. Én for én bliver de vigtigste karakterer præsenteret for læseren, som skal forestille at sidde på bytorvet sammen med fortælleren og betragte omgivelserne. Prologen er bogstavelig talt en prolog til alle de begivenheder, som snart vil udfolde sig i takt med, at fortællingen tager fart. For lige om lidt bryder Helvede løs i den søvnige by.
Det hele begynder, da den tilsyneladende venlige, ældre herre, Leland Gaunt, kommer til byen, hvor han åbner sin forretning ved navn Begærets Butik - butikken der har alt, hvad hjertet begærer. Konceptet virker som en uimodståelig magnet på de nysgerrige og sladderhungrende byboere. Utroligt nok ejer Leland Gaunt lige netop den ting, som hver enkelt kunde mener at ønske sig allermest brændende, og han er endda villig til at sælge effekterne for absurd lave priser. Det eneste, han virkelig kræver til gengæld for varen, er en ganske lille tjeneste. Men selvfølgelig er prisen højere end først antaget, og det viser sig da også hurtigt, at hverken varerne i butikken eller Mr. Gaunt selv er, hvad de giver sig ud for at være.
Bogens hovedperson, byens cherif Alan Pangborn, der som én af de eneste i byen ikke har anskaffet sig noget fra den nye butik, opfatter hurtigt, at noget er rivende galt. Fortvivlet må han se til, mens små uenigheder byboerne imellem udvikler sig til blodige opgør, mens han forsøger at regne ud, hvilken magt Leland Gaunt har over Castle Rock.

Bogen tegner et virkelig fint portræt af næsten hver enkelt person. Selvom nogle af karaktererne nærmer sig det stereotype, formår King på smukkeste vis at spolere vores forestillinger, når han gennem Leland Gaunt bringer de værste sider frem i folk. Man sidder som læser hele tiden og tænker, at nu kan det da snart ikke blive meget værre – men jo, det kan det, og det bliver det ved med indtil det uundgåelige klimaks i handlingen. Oparbejdelsen mod klimaks er nervepirrende, men handlingen synes nogen steder at gå lidt i ring. Mange af bipersonerne kunne i princippet godt have været undværet, uden at det ville have ødelagt sammenhængen i fortællingen eller bogens pointe. Alligevel synes jeg ikke, at man bør snyde sig selv for denne horror-roman, der i bedste Stephen King-stil er spækket med personskildringer og socialrealisme tilsat en skefuld overnaturlige elementer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar