lørdag den 26. november 2011

Ægte Brøker - Jesper Wung-Sung

Titel: Ægte Brøker
Forfatter: Jesper Wung-Sung
Forlag: Dansklærerforeningen
Originalsprog: Dansk
Sidetal: 191

I første omgang mindede bogen mig lidt om Kenneth Bøgh Andersens bog De Hvide Mænd. Måske er det på grund af udseendet på bøgerne. De kunne begge ligne noget fra Dansklærerforeningen, selvom det kun er Ægte Brøker, der er det.Det kan også være fordi, hovedperson(erne) i begge tilfælde er drenge - ret så intelligente drenge. Og så foregår handlingerne i Danmark - vores nutid og vores fremtid. Og så er kvaliteten af bøgerne den samme. Den er høj.
 Men hvad handler Ægte Brøker egentlig om? Jo, ser du - ifølge Dansklærerforeningens hjemmeside, så; "følger vi de to unge intelligente gymnasiefyre Marcus og Janus der har en drøm om at få folk til at stoppe op og tage stilling til deres liv i stedet for formålsløst at følge med strømmen. Drømmen leves ud og ender som det værst tænkelige mareridt." Og det handler den vel et eller andet sted også om. Det er en af de ting, du kan få ud af bogen, det ville være firkantet at sige, at det er det eneste, den handler om, men det tror jeg heller ikke, at de mener. For Ægte Brøker er rigtig svær at definere en handling på. Der er de to gymnasiedrenge, som møder hinanden i en diskussion online om Caligula, herefter finder de ud af, at de går på samme gymnasium - and here we go.
 Herfra er det som sagt svært at sætte ord på det - det kunne jeg som sådan godt gøre, men det ville ikke yde historien retfærdighed. For den handler mere om figurernes tanker end om selve handlingen, selvom det også har en stor betydning. Men skal vi ikke bare sige, at jeg ikke fortæller mere om den, som sådan? Det ville ødelægge den gode historie.
 Jeg ved ikke, om man kan sige, at den ender ud som det værst tænkelige mareridt. Det kommer an på, hvordan man tolker slutningen. Selvfølgelig kan det være det værst tænkelige mareridt, men jeg ved ikke - det er ikke lige den vending, jeg ville bruge til at beskrive bogen selv. Slutningen er i hvert fald - ligesom i De Hvide Mænd, forøvrigt - temmelig åben, og man kan selv gætte sig frem til, hvad der så sker.


Det korte af det lange er, at jeg synes rigtig godt om denne bog, og jeg ville ønske, at flere mennesker læste den. Jeg kan rigtig godt lide Jesper Wung-Sungs sprog, den bærer historien godt, og så er det vel ellers også bare selve historien, der fascinerer. Det er igen svært at forklare, hvordan det helt præcis er, men det er tankerne, idéerne i det. Jeg har egentlig heller ikke lyst til at prøve yderligere på det, for det er en sådan fortælling, der skal opleves. Kan varmt anbefales.

10 kommentarer:

  1. Hermed sat på ønskesedlen. ;)

    SvarSlet
  2. Herligt! Det fortjener den i den grund også. ^^

    SvarSlet
  3. Jeg har ikke været helt vild med En - to - tre - NU af Jesper Wung-Sung. Ikke, at denne kedede mig, eller at den ikke sagde mig noget (den sagde mig netop noget, fordi jeg læste den på et (u)heldigt tidspunkt i mit liv, mens jeg gik i 8. klasse). Det var endda én af de bedre ungdomsromaner, vi skulle læse i skolen, men jeg var aldeles ikke begejstret for genren og i det hele taget temaerne på daværende tidspunkt - lidt af en rebelsk, irriteret pige på det tidspunkt, som hadede, at hendes dansklærer ikke levede op til, hvad hun ønskede: Et tema om poesi eller fantasygenren, eller postmodernisme.

    Hvorom alting er: Jeg fandt En - to - tre - NU meget intetsigende på næsten alle områder, og derfor må man prise sig (u)lykkelig for, at jeg fik læst bogen på et tidspunkt i mit liv, hvor jeg var sårbar og forfalden til at identificere mig med bogens indhold og blottet for min sædvanlige kynisme.
    ... heldigvis for det. Man kan mærke, at man lever, når man oplever smerte.

    Men i hvert fald smitter din begejstring mig meget, og når du sammenligner med Kenneth Bøgh Andersen, da en sådan roman må være på højde med et mesterværk og have en god underholdningsværdi og stof til eftertanke.
    Jeg vil sætte den på min læseliste - av!

    SvarSlet
  4. Jeg har også læst En-To-Tre-NU her fornylig (jeg skulle jo lige se, om den var lige så god), og den er da også udmærket, jeg brød mig fint om den, men jeg må indrømme, at den slet ikke er på højde med Ægte Brøker.

    De to bøger har i hvert fald et par lighedspunkter, og ja, jeg må bestemt anbefale dig at sætte tænderne i den, for den er virkelig ret læseværdig, den bog.
    Det er jeg glad for!

    SvarSlet
  5. Kan stadig ikke komme mig over hvor godt du synes om den... Jeg må indrømme, at jeg ikke deler Sidsels begejstring for bogen, men den må siges at være, hvis intet andet, så mere anderledes og dermed intressant i min optik, end En - to - tre - NU!

    SvarSlet
  6. Haha, den er da god! Ej...
    Aha ja, det er helt klart hans bedste bog (eller, jeg har kun læst tre).

    SvarSlet
  7. Hvilke 3 bøger har du læst af Jesper Wung-Sung? Eller - hvilken bog udover de to nævnte?

    SvarSlet
  8. Kopierne - den der tynde røde en - http://fortaellingen.dk/anmeldelse/jesper-wung-sung-kopierne

    SvarSlet
  9. Kopierne er ellers den eneste af hans bøger som jeg har syntes lød interesant.... Men har selvfølgelig aldrig læst den...
    Forstod virkelig aldrig pointen i Ægte Brøker.... :/ Som sagt er jeg ikke specielt vild med den.

    SvarSlet
  10. Hvad er budskabet i bogen?

    SvarSlet